Fokus

Kebersihan kunci utama bagi peniaga

Oleh SABRINA SABRE & DIANA AMIR PENIAGA memainkan peranan penting dalam memastikan keselamatan hidangan bagi mengelakkan berlakunya kes keracunan makanan kepada pembeli. Pelbagai faktor boleh menjadi penyumbang kepada kes berkenaan antaranya pencemaran silang, pengabaian suhu memasak atau suhu penyimpanan, teknik masakan yang tidak betul dan sebagainya. Salah seorang peniaga, Nuran

Berita

Keracunan makanan: Kelewatan dapat rawatan, boleh mengundang maut

SIMPTOM keracunan makanan yang terjadi selepas seseorang itu mengambil sesuatu makanan tidak boleh diambil ringan kerana kelewatan mendapatkan rawatan boleh mengancam nyawa. Pegawai Perubatan, Dr Syed Aliff Fauzan Syed Mohamad berkata kematian akibat keracunan makanan boleh berlaku disebabkan dehidrasi dan komplikasi daripada jangkitan kuman berkenaan yang kemudiannya boleh menyebabkan kegagalan